Vul uw Woonplaats of Postcode in en druk op de knop, uw Monteur is dan snel gevonden.

Electrolux

Geschiedenis Elektrolux, bron Wikipedia

Electrolux is in 1919 ontstaan na de fusie van Elektromekaniska met Lux tot Elektrolux (in 1957 werd de naam gewijzigd in Electrolux). In de jaren zestig raakte Electrolux in het slop. De nieuwe bestuursvoorzitter Hans Werthén was van mening dat Electrolux te klein was vergeleken met de concurrentie in het buitenland en dat het bedrijf daarom flink zou moeten groeien. In de jaren zeventig en tachtig nam Electrolux dan ook vele fabrikanten over. In 1982 werd het verlieslijdende Italiaanse witgoed bedrijf Zanussi overgenomen. Hiermee werd Electrolux een grote producent binnen de sector wereldwijd, al werd nog steeds zo'n 65% van de omzet in Europa behaald.

In september 2014 maakte Electrolux bekend de divisie voor huishoudelijke apparaten van General Electric (GE) te kopen voor ruim 2,5 miljard euro. Door de aankoop versterkt Electrolux zijn positie op de Noord-Amerikaanse markt. GE Appliances behaalde in 2013 een omzet van $ 5,7 miljard met een bedrijfsresultaat van $ 390 miljoen. Zou de overname in 2013 hebben plaatsgevonden, dan zou de combinatie een omzet hebben behaald van SEK 147 miljard, een EBITDA van SEK 9,7 miljard en 73.000 medewerkers tellen.[1] De overname zal leiden tot jaarlijkse kostenbesparingen van circa $ 300 miljoen. Na de overname mag Electrolux gebruik blijven maken van de merknaam GE. Electrolux neemt ook het 48% aandelenbelang van GE over in de Mexicaanse producent Mabe. In december 2015 werd de transactie afgeblazen vanwege weerstand van toezichthouders. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de overname leiden tot minder concurrentie op de markt voor huishoudelijke apparatuur.

Activiteiten Elektrolux

In 2013 had Electrolux 60.754 mensen in dienst en boekte het een omzet van 109 miljard Zweedse kronen. Ruim 60% van de omzet wordt behaald met de verkoop van keukenapparatuur en bijna 20% met de verkoop van Uw Arthur-Martin-Electrolux wasmachines. Europa en Noord-Amerika zijn de belangrijkste geografische afzetmarkten, elk met een aandeel van 30% in de totale omzet. Latijns-Amerika volgt op een derde plaats met een aandeel van 20% in de totale verkopen.

De grootste aandeelhouder is Investor, het investeringsvehikel van de familie Wallenberg. Investor heeft een belang van 15,5% en een stemrecht van 29,9%.

 

Witgoed reparatie