Bosch

Geschiedenis Bosch, bron Wikipedia.

Robert Bosch GmbH werd in 1886 als 'Werkstätte für Feinmechanik und Elektrotechnik' door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart opgericht. Robert Bosch slaagde er in 1897 in om zijn magneetontsteking te installeren in een auto. Daarmee had hij de oplossing gevonden voor een van de grootste technisch problemen waarmee de automobieltechniek worstelde. Hij werd meteen een succesvolle toeleverancier in de automobielsector.

In 1913 volgden lichtsystemen, in 1927 dieselinjectiesystemen en in 1951 benzine-injectiesystemen. Al in 1979 - na de komst van de digitale elektronica in de auto - werden ontsteking en benzine-injectie in complete motormanagementsystemen geïntegreerd.

Activiteiten Bosch

Automobieltechnologie Bosch

Automobieltechnologie is de grootste divisie van Bosch. Deze divisie is goed voor ongeveer 68% van de totale omzet. Bosch is actief op de volgende terreinen: injectietechnologie voor verbrandingsmotoren,randapparaten voor aandrijfsystemen, alternatieve aandrijfconcepten, systemen voor actieve en passieve veiligheid in voertuigen, rijhulp- en comfortfuncties, technologie en concepten voor informatie en communicatie in auto's, technologie en reparatie voor de autohandel.

Industriële technologie Bosch

In de industriële technologie is Bosch actief in de domeinen automatiserings- en verpakkingstechnologie en fotovoltaïsche systemen. Dochteronderneming Bosch Rexroth biedt op basis van haar ervaring in hydraulica, elektriciteit, mechanica en pneumatica alle technologieën voor aandrijf-, besturing- en verplaatsingstoepassingen. In de verpakkingstechnologie heeft Bosch zich gespecialiseerd in proces- en verpakkingsinstallaties voor de farmaceutische, voedingsmiddelen- en snoepindustrie.

Consumentenproducten Bosch

Vanaf 2013 omvat de divisie Consumentenproducten de elektrische gereedschappen van Power Tools en het 50%-aandeel in de firma Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH. Eind 2014 werd dit bedrijf volledig overgenomen door het overkopen van de aandelen van Siemens.

Energie- en bouwtechnologie Bosch

Vanaf 2013 omvat de divisie Energie- en bouwtechnologie de afdeling Thermotechnology, producent van verwarmingsproducten en warmwateroplossingen die de natuurlijke rijkdommen minder belasten, de afdeling Security Systems, aanbieder van veiligheidstechnologie, communicatiediensten en reparaties aan bedrijven, en de afdeling Solar Energy die fotovoltaïsche oplossingen aanbiedt. Begin 2014 stapte Bosch uit de fotovoltäische sector.

Eigenaarsstructuur Bosch

De kapitaalaandelen van Robert Bosch GmbH zijn voor 92% in handen van Robert Bosch Stiftung GmbH, een vereniging zonder winstoogmerk. Robert Bosch Industrietreuhand KG bezit de meerderheid van de stemrechten. Deze industriële trust oefent de zakelijke eigenaarsfunctie uit. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH.

Witgoed reparatie