Beko

Geschiedenis

Tijdens de jaren 50 toen Turkije pas werd geïndustrialiseerd, was Vehbi Koç, oprichter van de Koç Holding, op zoek naar een kernproduct dat Turkije vreemde valuta zou opbrengen. Door de Turkse omstandigheden in die jaren, werd hij partner van Bejerano, een ervaren instelling op het platteland, om te investeren in een fabriek van tomatenpuree en levensmiddelen in blik. Het bedrijf dat in 1954 werd opgericht, werd geregistreerd onder de naam van BEKO naar de eerste twee letters van Bejerano en Koç. Het bedrijf kon echter niet van start gaan omwille van de omstandigheden in het land.

Toen zich de gelegenheid voordeed om vertegenwoordiger te worden van General Electric lampen in die jaren, werd de naam van het blikjesbedrijf veranderd in Beko Ticaret A.Ş. Zo werd met de oprichting van het eerste distributeursysteem in Anatolië, het voor Vehbi Koç mogelijk om Arçelik-producten aan de klanten thuis aan te bieden.

Het Arçelik distributeurschap werd in 1977 overgebracht naar Atılım, en Beko Ticaret begon in 1983 met geduchte ervaring te opereren in de Turkse witgoedsector onder het merk Beko.

Gezien de Koç Holding Durable Goods Group haar activiteiten sinds de jaren 90 richtte op buitenlandse markten, werd Beko gedefinieerd als een exportmerk.

Tegen het jaar 2000, als gevolg van de herstructurering van de Koç Holding Durable Goods Group, werd Beko uit Beko Ticaret A.Ş. genomen en werd het ondergebracht bij Arçelik A.Ş., samen met het merk Arçelik.

Als eerste Turkse witgoedmerk dat in het buitenland werd uitgebracht, startte BEKO met als doel een "World Brand" (Wereldmerk) te worden. Beko droeg zijn succes van de Turkse markt over op de buitenlandse markten vanaf begin de jaren 90, en het BEKO merk werd ook een deel van het dagelijks leven van meer dan 280 miljoen consumenten in meer dan 100 landen ter wereld. Vandaag de dag wordt iedere twee seconden ergens ter wereld een BEKO merkproduct verkocht.

Witgoed reparatie