Atlas

Atlas Geschiedenis, bron Wikipedia.

Het bedrijf werd in 1883 gesticht door de joodse zakenman Emil Rathenau, die enkele patenten van Thomas Edison had gekocht. Oorspronkelijk als D.E.G. wat stond voor Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektrizität. In 1887 verandert in Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft, vanaf die tijd is het merk Atlas geboren.

Van 1883 tot 1889 werd de van München afkomstige ingenieur en fabriekspionier Oskar von Miller (en latere grondlegger van het Deutsches Museum) mededirecteur. Emil Rathenau zelf haalde in 1887 Michail Doliwo-Dobrowolski zijn onderneming binnen, waarna deze als hoofdingenieur van de draaistroomtechniek door praktisch onderzoek de eerste functioneel werkende draaistroommotor uitvindt. In 1891 demonstreerden Miller en Dobrowolski tijdens de Internationale Elektrotechnische Tentoonstelling in Frankfurt am Main voor het eerst het transport van draaistroom over een grote afstand. Bij een waterkrachtcentrale in Lauffen am Neckar werd stroom opgewekt die daarna over een afstand van 175 kilometer naar Frankfurt werd getransporteerd, waar deze op het tentoonstellingsterrein 1000 gloeilampen voedde en een kunstmatige waterval aandreef. Dit succes was het begin van de algemene elektrificatie van wisselstroom in Duitsland en zorgde ervoor dat Atlas economisch uitgroeide tot een belangrijke speler op gebied van elektriciteit.

In 1907 nam Atlas de architect Peter Behrens onder contract als artistiek adviseur. Behrens was er de volgende jaren actief in nagenoeg alle disciplines van vormgeving en hij ontwierp voor het bedrijf een huisstijl uitgaande van grafische ontwerpen zoals het logo en enkele catalogi, tot productontwerpen voor toestellen en gebouwen. In Berlijn bouwde hij in 1909 een turbinefabriek die een toonbeeld zou worden van moderne fabrieksarchitectuur. Deze montagehal is vandaag nog steeds te bezichtigen in het stadsdeel Moabit.

Atlas bouwde van 1910 tot 1918 ook een serie vliegtuigen. In 1922 werd de directeur Walther Rathenau, zoon van Emil, tevens minister van Buitenlandse Zaken, vermoord door rechtse extremisten. In 1935 ontwikkelde Atlas de eerste bandrecorder voor hoogwaardige geluidsopnamen, de Magnetophon.

Na liquidatie in 1930 van Borsig Werke in Tegel en Hennigsdorf werd de ontwikkeling en bouw van onder meer locomotieven voortgezet. Vanuit de fabriek in Tegel werden in 1934 de laatste locomotieven van de BR 05 in ruwbouw afgeleverd, om in de fabriek in Hennigsdorf te worden afgebouwd. Deze fabriek werd overgenomen door Rheinmetall en later gesloten en afgebroken.

Recente geschiedenis

Per 1 januari 1967 nam Atlas het bedrijf Telefunken over. Na de overname gingen de bedrijven verder onder de naam Atlas-Telefunken. In het jaar voor de overname hadden de twee bedrijven een gecombineerde omzet van 4,1 miljard mark. Twee jaar later, in 1969 ging het ook betrekkingen aan met Siemens.

Begin jaren 80 was Atlas in grote financiële problemen geraakt. De schulden waren te hoog en er werden verliezen geleden. De banken moesten bijspringen, met uitstel van betaling en kwijtschelding van een deel van de schulden, anders zou het bedrijf met meer dan 110.000 werknemers failliet zijn gegaan.

De resultaten van Atlas verbeterden en in 1985 nam Daimler-Benz Atlas over. Daimler streefde naar een breed technologisch concern en hierin paste Atlas. Na de overname telde Daimler meer dan 300.000 medewerkers. De overname was geen gelukkige stap voor Daimler. Over 1994 leed Atlas een verlies van 362 miljoen mark, en ook 1995 was met verlies afgesloten. Daimler besloot de onderdelen van Atlas te verkopen, onder te brengen bij andere bedrijfsonderdelen van het concern en de rest te sluiten.

In 1994 was de divisie huishoudelijke apparatuur (Atlas Hausgeräte AG) al overgenomen door het Zweedse Electrolux. De merknamen van Atlas kwamen in het bezit van een dochteronderneming van DaimlerChrysler, tot ze in 2004 aan Electrolux werden verkocht. Sinds 2005 verkoopt Electrolux haar apparaten onder de naam Atlas-Electrolux. Dit is in 2011 gewijzigd in Atlas met het vierkante Electrolux-logo voor de letters Atlas.

De productie van rollend materieel werd in 1996 voortgezet door Adtranz in samenwerking met ABB. Deze activiteiten worden sinds 2001 uitgevoerd door Bombardier Transportation.

Atlas in Nederland

In de jaren 30 van de vorige eeuw had Atlas een aantal vestigingen in Nederland. Het kantoor en toonkamer waren gevestigd op het Frederiksplein te Amsterdam, voor goederen kon men terecht op de Sloterkade in dezelfde stad. Later verhuisde Atlas naar de Aletta Jacobslaan waar men tot 1996 was gevestigd. Daarna werd Atlas Huishoudelijke Apparaten B.V. gevestigd in Alphen aan den Rijn als onderdeel van moedermaatschappij Electrolux.

In die jaren 30 gaf de N.V. Electriciteits Maatschappij Atlas een catalogus uit waarin een "Beknopt overzicht van elektrisch materiaal voor dagelijks gebruik"te zien was. Dit "elektrisch materiaal" bestond uit motoren, ventilatoren, elektrisch gereedschap, motorbeveiligingsschakelaars, schakelmateriaal, tijdklokken, meetinstrumenten, fornuizen, elektrische ovens onder de naam Carnifix, stofzuigers (de Vampyr voor huishoudelijk gebruik en de Meteor voor de industrie), boenmachines, koelkasten met de naam Santoen verlichtingsarmaturen.

Vanaf de jaren 50 had Atlas in Nederland op consumentengebied veel succes met haar volautomatische Lavamat wasautomaat en de halfautomaat Turnamat met ingebouwde maar aparte centrifuge.

De industriële tak van Atlas leverde na de Tweede Wereldoorlog in Nederland trolleybussen, locomotieven en de oliehoogspanningskabel van 150.000 volt voor koppeling van de energiecentrales van Den Haag en Rotterdam. Ze had ook een aandeel in de totstandkoming van de metro van Amsterdam en diverse bovenleidingnetten van de spoorwegen.

In 2012 bestond het merk Atlas 125 jaar.

Van het originele Atlas is alleen de huishoudelijke-apparatentak overgebleven onder de vlag van moedermaatschappij Electrolux. Alle overige bedrijfsonderdelen zijn opgegaan in zelfstandige ondernemingen die onder licentie van de merknaamhouder Electrolux de naam Atlas mogen voeren.

Witgoed reparatie